У шесту суботу по Васкрсу, Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију са опијелом у Манастиру Дужи, гдје је данас сахрањена монахиња Михаила. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске и гости из Епархије Источноамеричке, протојереј-ставрофор Љубиша Брњош.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије нагласио је да је Бог човјека створио за вјечно благовање у блаженству, које му је било припремљено од постања свијета. Човјек је био створен за благодат Светог Духа, да она у срцу његовом исписује заповијести и јавља живот, свјетлост и љубав. Назначење човјека је директан приступ Богу, човјек је позван да општи са Богом, да има сарадњу са Богом, да Бог надопуњава дивне дарове склопљене у људском бићу. Људима је потребна благодат Божија, да дарови дејствују на прави начин, и борба против гријеха да не би гријех дарове учинио непродуктивнима, а човјека нерадосним, мртвим, већ на земљи. Управо, живот мати Михаиле био је једноставност, искреност и непатвореност пред Богом. Сав њен живот у монаштву био је једно отворено и чисто срце, које је Бога примало у себе.

Као бивши настојатељ манастира Дужи, Владика Димитрије затражио је опроштај од упокојене монахиње Михаиле за све недостатке у љубави и пажњи.

По заамвоној молитви, мали помен на гробу мати Михаиле служио је тврдошки игуман Сава, а бесједом се обратио настојатељ Манастира Дужи јеромонах Теофил.

Дирљиво поздравно слово на гробу монахиње Михаиле изговорио је њен брат Милорад Вукоје, сјетивши се како је испратио, тада сестру Милицу, у манастир Дужи код мати Теодоре.

« од 44 »

Фото:Владо Ружић