У Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу вечерас је одржан концерт Камерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Хор је наступио под диригентском палицом Рада Радовића.

Препознатљивим и јединственим извођењем, хор је одушевио требињску публику и испунио храм духовним и световним мелодијама.

Према рјечима Рада Радовића, диригента хора и професора Музичке академије у једночасовном програму била су заступљена дјела Виктора Каљиникова, Валентина Рајка, Марка Трајчевића, Влада Милошевића и других композитора.

„Трећи пут наступамо пред требињском публиком. Извели смо програм који се јако ријетко изводи на репертоарима хорова. Програм је колоритан и разноврстан, а композиције су бисери из области српске хорске музике“, навео је Радовић.

Он додаје да двије године паузе у раду због корона вируса нису оставиле траг и да сада хор ради у скоро пуном капацитету.

„Било је тешко вратити се у пуну форму, али већ се у хору осјећа снага која је била прије пандемије вируса корона. Јако је битно да се удружујемо у свему, па и у овој области. Свједоци смо да посљедњих година имамо доста нових црквених хорова, што је добро. Та размјена искустава хорова је врло битна да би људи спознали различитости у свом стваралаштву“, истакао је Радовић.

Гост концерта је био требињски хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки“.

Радовић напомиње да је захваљујући Јовани Марић, магистару црквене музике и појања и диригенту требињског хора дошло до заједничког наступа ова два хора.

„Јована је била вишегодишњи члан нашег хора, затим диригент и магистрирала је код нас на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву. То је за Требиње драгоцјено да се нађе један такав стручњак као што је Јована и да води ваш ансамбл“, рекао је Радовић.

Камерни хор смјера за црквену музику и појање основан је 2001. године, а данас дјелује под покровитељством митрополије дабробосанске. Овај ансамбл је вишеструки лауреат међународних хорских такмичења, а снимљено је на десетине концерата, документарних филмова и емисија о његовом раду.

Испрeд брaтствa сaбoрнoг хрaмa, присутнимa сe oбрaтиo прoтojeрej-стaврoфoр Aлeксaндaр Илић.

Извор: Радио Требиње