У четврту Недјељу по Духовима Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у храму Светог Јована пророка, претече и крститеља Господњег у Горњем Храсну. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске. У току данашњег сабрања, на темељима старог храма, освећен је славски колач, будући да су се вјерни овог краја сабрали како би прославили храмовну славу у Недјељу пред сам празник. Обнова храма, у потпуности срушеног у протеклом рату, још је у зачецима.

Говорећи у јеванђељској бесједи о капетану, Владика Димитрије је нгаласио како је капетан будући највјероватније прозелит у срцу имао нешто широкогрудо те је могао да повјерује свим срцем, за разлику од оних коју су Ријеч Божију слушали, али су им срца отврднула јер је нису извршавали. Зато Господ говори да ни у Израиљу, свом изабраном народу, који је имао обећања, Ријеч Божију и Мојсијево предање, није нашао толику и такву вјеру. Човјек је позван да свакога дана слуша и извршава Ријеч Божију, јер Господ не ограничава његову слободу и свако може да отпадне. Подсјећајући на примјере светих Владика је појаснио да се су и они једнако као и данашњи човјек имали врлине, слабости и немоћи, али су се једном за свагда опредијелили за ријеч Божију, за вјеру и онда се десило чудо Божије о којем говори Јеванђеље – када се у човјеку нађе вјере колико зрно горушичино, силом Божијом то сјеме читаво биће човјеково прожме.

По Отпусту Владика Димитрије честитао је празник и славу пожеливши да Бог молитвама дивног пророка и претече Господњег подари благослов сабранима и њиховим ближњима, како би у њихове животе дошла истина, правда, љубав и милост. Говорећи о празнику, Владика је поучио сабране о дјелима Светог Јована претече и крститеља Господњег и указао на подвиг и чуда Светог Јована шангајског и санфранцисканског.

« од 54 »

Фото: Владо Ружић