У недјељу двадесет четврту По Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму Светог Саве у Билећи. Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј-ставрофор Небојша Коловић, протојереј Саша Којовић, јереј Данило Боро и ђакон Срђан Милошевић.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика Димитрије је нагласио како је неопходно да човјек ступа пред Богом и пред људима природно и нормално, не представљајући се савршеним. Кадa се човјек смири, дешава се чудо, онога који се унижава Бог га узвиси. Старјешина синагоге, угледан човјек међу Јеврејима способан да се понизи, знао је да излази пред Спаситеља и дошао је чиста срца и смирене душе, али благо колебљив у вјери. Владика је појаснио да Спаситељ устројава чудо са крвоточивом женом, како би се у том тренутку показала њена чудесна, чудотворна и исцјељујућа вјера. Сво њено биће – њена вјера било је, по ријечима отаца, као угарак, чекајући пламен Христове моћи да се запали та вјера. Иако је ту било много људи, само та жена добија исцјељење, будући да њена вјера, дјелајући као ново чуло, превазилази радозналост којом приступају други у мноштву, њена вјера показује се као моћ којом, по ријечима Христовим, извлачи силу из Господа. Човјек је позван да се идентично односи према Литургији, таквом љубављу да стреми према Христу и таквом надом да се ослободи брига које га море, испразнивши на неки начин своје биће како би се чиста свјетлост – чиста љубав улила у њега, јер колики суд човјек принесе толико благодати ће Бог излити у његово биће.

По Отпусту Владика Димитрије се захвалио  вјернима на сабрању у великом броју и пренио утиске о скорашњој посјети Косову и Метохији, пожеливши да сви који су у могућности посјете света мјеста – оазе благодати, која монаси још увијек чувају.

« од 44 »

Фото: Владо Ружић