На празник Светог Јустина Ћелијског, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Манастиру Светог Јована Кронштатског на Коритима. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници и свештеномонаси Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

По Јеванђељу, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Саша поучивши сабране да Црква данас прославља Светог Јована Кронштатског и три Јустина — три велика учитеља и свјетила Цркве из разних времена. Отац Саша је појаснио да је уласком Светог Јустина, мученика и философа, у Цркву, она обогаћена философијом — нагласивши да човјеку све науке и философије, све чиме се дичи, нису од помоћи ако нема Јеванђеље у срцу своме. Човјек је позван да узраста и напредује у сваком погледу — школом и науком, љепотом и уредношћу у изгледу, богатством и свим што Господ Бог даје — али не заборављајући Јеванђеље. Бранећи Цркву Божију, Свети Јустин је страдао, тврдо и чврсто вјерујући да је Јеванђеље живот и истина, знајући да постоји вјечни и небески живот у Царству Божијем. Сљедбеник Светог Јустина био је и Свети Јустин Ћелијски који је вратио изворни дух Цркве и на просторе херцеговачке цркве. Подсјећајући сабране на садржај јеванђељских читања, отац Саша је истако да је прва врлина послушање, кроз које Господ Бог отвара и све остале врлине и сва остала дјела којима човјек спасава душу. За хришћане је важно да спознају да је сваки крштени — свјетлост свијету, јер ће људи повјеровати у Господа гледајући живот хришћана.

Звучни запис бесједе:

 

По Отпусту, бесједио је Владика Димитрије, нагласивши да је манастир мјесто освећења живота и срца, јер је ту непрестана молитва, подвиг и читање Писма, непрестана љубав се излива из манастира. Све што се принесе Богу чудесно се умножава и служи на благослов свима — тако је Бог, по доласку мати Христине на Корита, чудесно умножио и окупио сабране око ње. Владика је саопштио вјернима да се данас у Господу представио отац Исаија, познат многим присутнима, који је многа и велика дјела учинио за Епархију ЗХиП. Говорећи о светима које Црква данас прославља, Владика је најприје нагласио да су Свети Јован Кронштатски и Свети Јустин Ћелијски препородили литургијски живот, али прије свега порадили су на себи, порадили су на свом срцу, на својој савјести, на свом образу. Након тога, упутио је пажњу вјерних на мале молитвене записе светитеља из којих човјек може да научи о својој души, како се кајати и како Бога вољети, али и о Цркви Божијој и благодати која је у њој присутна.

« од 36 »

Фото: Владо Ружић