Једна од последњих Недеља пред Рођење Христово посвећена је поштовању жене као бића које својим постојањем породицу чини могућом. Mатерице су данас свечано прослављене на Црквини, гдје се налази гроб једног од најдивних Срба, који је мајчински дар живота искористио на радост покољењима. Херцеговачка Грачаница саграђена је како би Јован Дучић почивао у отаџбини, а многим Србима постала је једнако омиљена као и Дучићеви стихови.

Светом Литургијом началствовао је Владика Димитрије, а саслуживали су свештеници: Младен Жуловић и Душко Шаровић; и ђакони: Бранислав Рајковић и Крсто Авдаловић.

Честитавши празник мајкама Владика је говорио о мајчинској љубави као начину познања Христове љубави, будући да се мајчинска љубав јавља као предокус највеће Љубави, Која живот даје за нас. Управо Љубав у нашим срцима расте из евнађељског сјемена, које плодну земљу налази у мајчинској љубави. Поред љубави Владика је поменуо значај вјере, као новог чула којим ступамо у живу заједницу са Богом, која се огледа у молитви, богослужењу и хришћанском животу. Вјером су Праоци Христови по тијелу, које данас прослављамо, ступили у заједнуцу са Богом, заручувши Цркву из незнабожаца.

Љепоти данашњег богослужења допринијели су чланови Камерног хора Херцеговачке Грачанице, као и ђакон Бранислав говорећи смислу еванђељских ријечи у којим се говори о Христовом позиву на Вечеру и подјели на ”зване и изабране”.