На Свету и Велику суботу Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Саборног храма.

Током данашњег сабрања литургијски је извршена света тајна крштења.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије је нагласио да вјера има од Бога дану силу, да види и даље од гроба, даље од времена – простире се у вјечност. Вјера човјека се тиче и њега и свих око њега, времена прошлих и будућих, а молитве, по благодати Христовој, дотичу и упокојене и живе. Подсјећајући на јеванђељске ријечи о „зрну пшеничном“, Владика је нагласио да Ријеч Божија даје смисао, свјетлост и преображавање човјеку, али и читавом народу. Христос сам, умријевши за људе и закопавши се у земљу, учинио је да све, што је од Њега, има чудесну силу, коју Он сам има – тако Ријеч и Црква Божија рађају многе плодове. Појашњавајући како Христос пребивајући божанством са Оцем и Духом, боравећи тијелом у гробу, душом силази у Ад и свима тамо проповиједа Васкрсење, Владика је поучио да онима у Аду није било потребно да чују ријечи Христос Васкрсе, јер се сам Христос показао њима и они, који су били спремни, који су живјели достојно Њега, препознали су Га као Спаситеља. У том препознавању Христа лежи читав хришћански живот.

« од 60 »

Фото: Владо Ружић

Уочи Велике суботе, Владика Димитрије предстојао је јутарњим богослужењем са статијама, током којег је, ношењем Плаштанице, извршен трократни литијски опход око храма, по чему су вјерни приступали на поклоњење.