У среду, 24.априла, ученици подручних одељења ОШ „Вук Караџић“ у Петровом Пољу, у пратњи својих учитељица, наставника, вероучитељице и педагога школе, ишли су у посету манастиру Тврдош.

Ученицима је био посебан доживљај учешће и причешће на Литургији Пређеосвећених дарова, јер до сада већина њих није имала прилике да присуствује таквом богослужењу. Након службе провели смо неко време у храму у разговору о историји и значају манастира у животу Цркве, сећајући се светог цара Константина и његове мајке, царице Јелене из чијег времена потиче Тврдошка светиња као и краља Милутина, из лозе Немањића, ктитора и обновитеља овог манастира. Поменувши предстојеће празнике Цвети и Светло Васкрсење Христово, поменули смо и светог Василија Тврдошког и Острошког, чијем празнику такође идемо у сретање, а који је дошавши из Завале као дечак од 15 година, свој монашки живот започео управо у Тврдошу, где је и добио своје монашко име, Василије.

Након храма, поклонили смо се и цвећем закитили гроб нашега владике Атанасија, чијим молитвама, трудом и љубављу је обновљен живот у нашој епархији.

Након послужења, које је припремила Тврдошка братија, имали смо прилику да обиђемо и чувене подруме манастира Тврдош где смо сазнали нешто више о производњи и чувању вина.

Благодарећи Господу на овом дивном дану као и братству манастира Тврдош на љубави и гостопримству, понели смо са собом дарове и благослове ове дивне светиње.

вјероучитељица Бранка Јанковић

« од 21 »