У Музеју Житомислић вечерас је одржана трибина, изложба фотографија „Еx Понто“ те сценски приказ одломка из приповијетке “Чаша”, а поводом 60 година Нобелове награде Иви Андрићу.

Проф. др. Владан Бартула, отварајући трибину, казао је да је Музеј манастира Житомислић једина институција у БиХ која организира обиљежавање великог јубилеја за нашу земљу односно 60 година од Нобелове награде за књижевност коју је Иво Андрић добио 1961. године у Штокхолму (Stockholm) у Шведској.

Судбине људи

– До данас Андрић је једини писац с простора бивше Југославије који је добио признање Нобелова награда. Нобелов комитет наградио је снагу приповиједања којом је Андрић обликовао теме и изазивао судбине људи током историје своје земље. Нобелов комитет је 1961. године, између осталог, у свом образложењу за додјелу награде навео: “Андрић носи у себи много њежности према људима, али не узмиче пред страхотама нити пред насиљем које је у његовим очима и његовом дјелу потврђено као стварност зла овог свијета. Он је велики мајстор сасвим личног оргиналног круга књижевних мотива. Отвара једну досад непознату страницу свјетске хронике и обраћа нам се из дубине напаћене народне душе Јужних Словена“, рекао је Бартула, подсјећајући присутне да је Андрић цјелокупни новчани износ Нобелове награде поклонио за унапређење библиотекарства у БиХ.

Фатима Маслић, директорица Завичајног музеја Травник, казала је да је задовољство у Музеју Житомислић представити тематску изложбу под називом „Из прогонства, након 100 година…“, а која је посвећена годишњици издања првог Андрићевог дјела „Еx Понто“.

Успомена поете

– Ова изложба је гостовала у свим мјестима гдје је дјело “Еx понто” и настајало и то у Словенији (Марибор), у Хрватској (Загреб и Крапина) и Босни (Овчарево и Зеница). Изложба је конципирана као успомене поете који након једног стољећа од прогонства посјећује иста мјеста на којима је писао своју прву стихозбирку, а организирана је у продукцији ЈУ Завичајног музеја Травник, у чијем саставу као депанданс дјелује Меморијални музеј Родна кућа Иве Андрића, нагласила је Маслић, додајући да је збирка поезије у прози „Еx Понто“ објављена у Загребу крајем августа 1918. године.

Дејан Дилберовић, директор Фондације Музеј Житомислић, захвалио се партнерима без којих, како је рекао, не би било могуће одржати манифестацију поводом 60 година Нобелове награде Иви Андрићу.

– У нашој држави потребна је већа промоција културе и организирање догађаја попут овог. Фондација Музеј Житомислић жели бити партнер у повезивању културних институција широм земље и региона, а посебно данас када живимо у дигиталном добу, желимо културу учинити доступном и млађој генерацији, а у томе не можемо сами, казао је Дилберовић.

Аутор изложбе је Енес Шкрго, виши кустос Меморијалног музеја Родна кућа Иве Андрића.

Сценски приказ одломка из приповијетке Иве Андрића „Чаша“ одиграо је академски глумац Матеј Башкарад.