Новообјављени „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске“ представљен је синоћ и љубињској публици у Народној библиотеци „Др Љубо Михић“.
 
Шематизам је објављен поводом 800 година од оснивања првобитне Епископије хумске, а у представљању првог тома планиране петотомне монографије учествовали су отац Радивоје Круљ, љубињски парох Саша  Којовић, приповиједач Раде Ликић и публициста из Мостара Златко Сердаревић.
 
Промоцију је отворио љубињски парох Саша Којовић пожеливши добродошлицу  многобројној публици. Он је кроз пар реченица објаснио сам назив књиге и њену структуру. Као критичари Шематизма свој суд су дали Раде Ликић и Златко Сердаревић оцијенивши је као „одлично и надасве корисно дјело“.
 
Протојереј Радивоје Круљ, главни уредник, истакао је „да има част али и велику трему пред публиком свог родног мјеста“. Између осталог, казао је да је књига припремана четири године, те да је од великог значаја за Епархију, али и за цијелу Херцеговину.  Осврнуо се и на дио о љубињском црквеном богатству, као и на диптих љубињских пароха све од забиљежене 1712. године па до данас.
 
Ово дјело обухвата податке о црквеним општинама, свештеницима, манастирима у нашој Епархији и представља добар основ за будуће истраживаче.
 
Промоцију Шематизма својом пјесмом су увеличали мушка пјевачка група „Љубињски звуци“, женска пјевачка група КУД-а Љубиње, као и новоформирани црквени хор љубињске дјечице који носи симболични назив „12 беба Илије“.