„Дух Свети је браћо и сестре пуноћа откривења Божијег. Дух Свети кад дође на човјека и на заједницу Он чини чудо, чудо Божанске, необјашњиве и велике милости. Чудо до те мјере да ми људи у својим слабостима можемо да препознамо да смо створени за нешто велико и узвишено, баш као што су и они апостоли били.“

Након прочитаног Светог Јеванђеља, окупљеном народу у Саборном храму Свете Тројице у Гацку бесједио је архимандрит Данило (Павловић) и пожелио гачанима и њиховом свештенству срећну славу. Архимандриту Данилу, који је началствовао литургијским сабрањем, саслуживали су архимандрит Василије (Копитић), јеромонах Павле (Јанковић), свештеник Данило Боро и локално свештенство.
 
 

Причестивши се Светим тајнама Христовим сабрани народ је пошао у славску литију кроз град, након чега је пререзан крсни хљеб у славу рођендана Цркве. У порти храма Свете Тројице припремљен је пригодан културно-умјетнички програм. Додијељена су посебна општинска признања, сабрани народ је уживао у пјесмама нашег хора „Свете Јелене Анжујске“, завичајним пјесмама уз гусле и спретној игри кола културно-умјетничких друштава. За забаву најмлађих побринуо се глумац Велибор Ђорђић.