У трећу недјељу поста пред Божић, у дан када празнујемо светог Саву Освећеног и празник Дјетињце, у саборној цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Гацку, служена је Света Литургија. Литургијом је началствовао јереј Александар Гајић уз саслужење старјешине храма – протојереја Саше Којовића, ђакона Дејана Ивановића, ђакона Срђана Милошевића и великог броја вјерног народа.

Отац Александар се, након прочитане перикопе Јеванђеља, обратио вјернима празничном бесједом у којој је нагласио да је чистота дјечије душе слика чистоте Царства Божијег, подсјетивши на Христове ријечи да неће наслиједити Царство Божије онај ко не буде као дијете.

Након Свете Литургије уприличена је приредба у којој су најмлађи рецитовали пјесме посвећене светом Николају Мирликијском и Рођењу Христовом. Такође, на приредби су учествовали и најмлађи чланови хора „Света Јелена Анжујска“.

Током приредбе, старјешина храма, отац Саша Којовић је у име Црквене општине Гацко уручио символичну награду Огњену Бошковићу, ученику средњошколског центра Перо Слијепчевић из Гацка, као признање за освојено треће мјесто на Видовданском конкурсу за најбољи омладински рад у писању есеја, који је организовао Правни факултет Универзитета у Београду.

Такође, награду је добила и Викторија Вишњевац, као признање за освојено треће мјесто на Републичком такмичењу из Православне вјеронауке, као и Ана Ненадић, за освојено четврто мјесто на Епархијском такмичењу.

Након приредбе, најмлађима су подијељени никољдански пакетићи које је финансирала Црквена општина Гацко уз подршку Рудника и Термоелектране Гацко.

Обрен Дамјанац, вјероучитељ