На празник Светог Василија тврдошког и острошког, Његово Преосвештенство Епископ диселдорфски и њемачки Григорије служио је Свету Литургију у Манастиру Рођења светог Василија, који се налази у Мркоњићима, родном мјесту Светитеља. Преосвећеном Владици саслуживао је  Епископ западноамерички Максим и многобројни свештеници Захумско-херцеговачке и приморске епархије. 

фото: Радио Требиње

Дугогодишњег домаћина и ревносног архијереја, данас драгог госта,  на капијама Манастира дочекало је сестринство Петропавлова манастира, којем је одлуком Епископа Димитрија овај Манастир предат на управљање, свештеници, монаси и мноштво поклоника који нису жалили труда поранивши да би се сабрали на мјесту рођења богоносног светитеља.

фото: Trebinjelive

Бесједећи након Јеванђеља, Владика Григорије подсјетио је да сви сабрани у Мркоњићима стоје са страхом и трепетом на том мјесту са кога је кренуо дјечак, који је вођен богочежњом постао свједок Васкрсења Христовог и утјеха, прибјежиште, исцјелитељ и чудотворац острошки. Тај чудотворни живот који лежи у Острошкој стјени пројавио се као утјеха и мирис Царства небеског како би људи који на његовим грудима одмарају главу повјеровали у живот. Владика је нагласио да је најважније дјело Светог Василија поука љубави коју Христос кроз њега открива Духом Светим и вољом Оца Небеског. Данашњем човјеку, који често бива ограничен жељама и хтјењима, а који осјећа да постоји љубав која не престаје, доброта која не посустаје и милост која не одустаје, Свети Василије је извор љубави коју изобилно дарује, онда када је човјек у стању да своје срце, бар колико је зрно горушичино, отвори за милост и благодат Божију.

Звучни запис бесједе Владике Григорија:

фото: Марко Вучинић