Светом литургијом у требињском Саборном храму Светог Преображења Господњег, ломљењем славског хљеба и славским ручком прослављена је Слава Црквеног хора Свети Василије Тврдошки и Острошки, који дјелује при овом Храму. Евхаристијским сабрањем началствовао је протопрезвитер – ставрофор Младен Жуловић, старјешина Саборног храма и предсједник храмовног Хора, који је под вођсвом хороначалнице Јоване Марић предводио одговарања лаоса Божијег на Литургији. По читању овонедјељног еванђељског зачала, бесједио је ђакон Бранислав Рајковић, указујући на бројне поуке које могу да се добију из дијалога Господа Христа са женом Самарјанком, при чему је честитао Славу диригентици и свим пјевачима Хора Свети Василије Тврдошки и Острошки.

У славском ручку, на којем је освећен, преломљен и раздијељен славски хљеб, међу бројним званицама, учествовали су и представници Црквене општине у Требињу и Града Требиња, а посебну радост својим одазивом учиниле су некадашње дугогодишње диригентице овог Црквеног хора: Споменка Лакић и Стојанка Гудељ, истичући и препознајући своју данашњу наслиједницу и садашњу хороначалницу, Јовану Марић, не само као врсног познаваоца сакралне хорске музике, него и као некога ко ће их превазићи у вођењу Хора.
 
Бројним богослужбеним, културно-умјетничким и едукативним садржајима, које је својим наступом у Културном Центру Требиње обогатио и овај Црквени хор, испуњени су Дани Светог Василија у постојбини његовој, а који су своје овогодишње издање привели крају управо прослављањем овог светитеља од стране хора који носи његово име. Нека би Свети Василије Мркоњићки, Завалски, Тврдошки и Острошки Чудотворац и даље био заступник свих оних који му се моле и славе његово име, првенствено славећи тако нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа.
 
Бранислав Рајковић, ђакон
Представник Епархије захумско-херцеговачке
и приморске за културу и медије
« од 10 »