На празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Вазнесења Господњег у Невесињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије поучио је да Црква данас прославља дан када се Господ вазнио на небеса са људском природом, послије четрдесет дана поучавања ученика о Царству Божијем, о радости небеској, која људима открива да су створени за вјечни живот у љубави са Богом и једни са другима. О доласку Господњем, небо и земља постаће једно, а људи су дужни да се не постиде у том тренутку, већ да се попут апостола покажу, свијетлих лица, радосне љубави и озбиљне вјере. Печат хришћанског живота је Дух Свети и ниједну врлину човјек не може имати док то не буде запечаћено Духом Светим, а људи живе да би постали нови људи. Крштење је залог хришћанског живота, ако човјек то сјеме разраста, показује се огромна одговорност људске слободе, човјек може постати светитељ, али и васкрснути за суд, јер ништа нечисто неће ући у Царство Божије. Човјек је саздан да својом љубављу прихвати Божију љубав.

Током данашњег сабрања, улицама града прошла је свечана празнична литија током које је освештана новоизграђена стамбена зграда, намијењена збрињавању социјално угрожених. Пред храмом је извршено освећење славског колача и жита.

По отпусту, Владика Димитрије пожелио је да велики, вазнесењски и васкрсењски празник буде на радост, благослов, умножење љубави, слоге и благодати Божије у срцима људским, да би се свјетлост Божија излила у сасуд људског бића. Сабраним Невесињцима, Владика је честитао славу, подијеливши да је увијек велика част и радост доћи у Невесиње и учити се чојству и јунаштву.

« од 90 »

Фото и видео: Младен Вујадиновић