Владика Димитрије служио је данас у Храму посвећеном светом Цару Константину и светој Царици Јелени, у требињском насељу Придворци. Преосвећеном Владици саслуживали су јеромонах Марко из манастира Завала, домаћин отац Милан Бужанин и свештеници: Љубиша Брњош, Дражен Тупањанин, Саша Илић, Милан Стањевић и ђакон Бранислав Рајковић.

Благословом Владике Димитрија јеванђељском бесједом обратио се отац Дражен Тупањанин нагласивши да хришћанска благовјест није од човјека, него је са неба истина о човјеку као вољеном бићу, вољеном од стране Бога, и као ономе кога Господ позива да буде са Њим. А човјек је позван да одговори вјером и да Христа препозна као истинског пастира људских душа и као врата која воде у Царство и заједницу са Оцем, какву је имао и Цар Константин. Отац Дражен је подсјетио како су Свети Цар Константин и Царица Јелена били посебни по способности да своје срце отворе Богу, а тиме су унијели велике промјене у историју. Трајно свједочанство њиховог дјела је примјер како истинско обраћење једног човјека може обратити многе, а сви људи су позвани на обраћање срца Богу како би попут апостола Павла препознали Христа као испуњење свега што је Бог замислио од стварања свијета.

По Отпусту сабраним вјерницима Славу је честитао Владика Димитрије, похваливши парохијане и њихове претке за старање о Храму који је подигнут 1906. године и пожеливши да и њихове насљеднике краси слога и љубав за службу Божију. Владика је изразио наду у просвјетљење и освећење благодаћу Божијом како би људи у хришћанима који су се данас окупили у Придворцима препознали милост и љубав њиховог Оца небеског. А хришћански живот управо јесте сабирање милости и љубави Божије како би се она проширила на ближње, што нарочито осликавају ријечи: ”Стекни Духа Светога и хиљаде око тебе ће се спасити”.

Након празничног литијског опхода освештан је славски колач, а парохијанима се обратио отац Милан захваливши се на помоћи при обнови Храма свим вјерницима и представницима градских и државних институција. Захвалницу за посебну и несебичну помоћ примио је господин Драгослав Павићевић. Литургијско сабрање продужено је послужењем које су припремили домаћини.

фото: Владо Ружић