У трећу суботу Великог поста, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у гробљанском Благовјештенском храму. Преосвећеном Владици саслуживало је братство Саборног храма у Требињу.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије подсјетио је на силу Ријечи Божије, која се десила на једном малом мјесту и једној скромној дјевојчици, а одјекнула кроз сву васељену и кроз вријеме које је било и које ће бити, појаснивши да ће Његовом ријечју мртви оживјети и васкрснути. Читав човјеков живот је припрема за примање ријечи Божије, да му она буде радост — да га освијетли и прожме.

Преко Архангела Гаврила, Ријеч Божија улази у историју, благовољењем Божијим и отвореношћу срца, савјести и воље Мајке Божије. Дошавши у свијет, Ријеч Божија даје људима заповијести по којима треба да живе и да се исправљају, како би доживјели преображај — васкрсење душе прије васкрсења тијела.

По заамвоној молитви, служен је помен упокојенима и извршено освећење славског колача и жита. Бесједећи по отпусту, Владика је честитао славу, захвалио оцу Немањи на позиву и добродошлици и поучио сабране да се душе свих који почивају на подгљивском гробљу радују служби Божијој, величању Имена Божијег, величању Мајке Божије и молитвама вјерних за упокојене. Тајанствено и недокучиво за људски разум, живи имају силу да молитвом помогну упокојенима.

 

« од 57 »

Фото: Владо Ружић