У седму недјељу по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Светих Архангела у требињском насељу Хрупјела, гдје је данас прослављена храмовна слава. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

Након Јеванђеља бесједио је отац Душко, појашњавајући смисао прочитаног јеванђељског мјеста, нагласивши да је чудо — догађај који надилази могућности спознаје, разумом. Говорећи о јеванђељским исцјељењима, отац Душко је истакао да је централни тренутак описа сусрет човјека са Богом — Творца и творевине која је пала. Сусрет са Богом је кључни догађај у животу сваког човјека. Човјек је позван да препозна догађај јеванђељског карактера, а примјер тога су слијепи, који Господа исповиједају као сина Давидовог, иако то људима до Педесетнице није у потпуности откривено.

По Отпусту, бесједио је Владика Димитрије нагласивши да је Света Тројица послала друго лице Свете Тројице, Сина Божијег, вјечну Премудрост Божију да дође на земљу, да се оваплоти и да постане човјек, да покаже прави лик Бога и, што је једнако важно, да покаже прави лик човјека. Управо Спаситељ, који је дошао у свијет, рекао је да је Царство небеско у срцу. Савремено доба је вријеме великог напретка, што је добро и благословено када се правилно употребљава. Владика је истакао да је човјек, заборављајући унутрашњи свијет, заборавио и невидљиви свијет анђела и арханђела, који моле за њега. То се открива само ономе ко гледа у своје срце, душу и савјест. Човјек, који се моли и живи по јеванђељским заповијестима, видјеће борбу у срцу своме — која је икона борбе у којој је трећина анђела отпала од Бога, побунивши се, погордивши се. Та борба одвија се и данас у срцу човјековом, а помоћници човјеку су светитељи, анђели и сам Спаситељ. Човјек је позван да пази на тајну свог унутрашњег бића, да погледа у своје срце, јер је то мјесто одакле почиње промјена бића, јер, према ријечима оца Тадеја, мисаони свијет човјека утиче на сав његов живот. Сабраним вјерницима обратио се и домаћин, отац Велимир, и предсједник Црквеног одбора, Недељко Ламбета.

« од 46 »

Фото: Владо Ружић