На празник Светог Спиридона Чудотворца, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму посвећеном Светом Спиридону у далматинском селу Кремена. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије захумско-херцеговачке и приморске и гост из Епархије далматинске.


Јеванђељску бесједу Владика Димитрије почео је ријечима поуке о данима којима се црква припрема за Божић, појашњавајући да је Господ своју животворну и обнављајућу силу оставио у цркви – заједници вјерних сабраних око Христа. Стварајући човјека, Господ га је учинио слободним како би икона Божија у човјеку, његовим залагањем – вјером, надом и љубављу – остала жива. Након Адамове пројаве слободе, Господ долази у свијет да разори дјела ђавоља и васпостави палог човјека. Говорећи о Светом Спиридону као човјеку Божијем, који се уздао у силу Божију а не у своје способности, Владика је подсјетио на причу о кози која се непрестано враћала светитељу и нагласио да су људи потпуно искуљени Христовом жртвом, те је потребно да се, без обзира на падове, непрестано враћају Христу, јер је Његова љубав према човјеку непокајљива. Владика је пожелио да вјерни причешћујући се доживе преображај, који ће изњедрити љубав за пост, молитву, праштање и потом љубав за цијели свијет.


По Отпусту, Владика је честитао сабранима славу и истакао да сви дарови људски добијају смисао само када се човјек држи Христа. Према ријечима отаца човјек је добио разум да би Христа спознао, осјећања и срце да би Христа волио и вољу да би ка Њему стремио.

« од 82 »

Фото: Влао РУжић