На празник Светог апостола Андреја Првозваног, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Светог апостола Андреја у џиварском Пољицу код Требиња. Преосвећеном Владици саслуживали су протојереји-ставрофори Борис Бандука и Милан Бужанин, јереји Мирослав Бошковић и Стеван Дурић и ђакон Душко Орашанин.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије појаснио је како је људима био потребан неко силан и моћан да их спасе – оживи, а Бог се јавља као мало дијете – потпуно невино и потпуно крхко дијете. Први који су то примили били су свети апостоли, а онда су хришћани примили њихову проповијед и њихову вјеру – како би живјели њиховом вјером и како би слиједили њихово понашање, морал и етику. Апостоли су испразнили себе до мјере чистоте како би Бог у такав чист сасуд улио своју силу. Силом Божијом њихова проповијед дошла је до данашњег човјека – не мудрошћу људском. Човјек, живећи по Јеванђељу, покушава својим силама да постане онакав каквим га је Бог замислио – постом, молитвом, милосрђем – а, причестивши се, прима силу Божију којом се то постиже. Човјек носи одговорност за то какав долази на Свету Литургију, како приступа Богу, каквим животом претходно живи, да ли своје срце чува од гријеха – тврдоглавости, непраштања, злобе. Иако је Бог увијек присутан, потребно је отворено срце да би човјек као апостол Андреј могао да ускликне „Нашли смо Месију“.

По отпусту, Владика Димитрије честитао је славу сабранима пожељевши радост и утјеху вјере, рекавши да је православна вјера најљепша и најблагодатнија, испуњена свиме што човјек треба за живот земаљски и вјечни. Без обзира чиме се човјек бави и шта је остварио током живота, потребно је да сачува дјетињу вјеру, вјеру каквом су вјеровали апостоли, свети оци и они са којима су вјерни живјели и чију су вјеру могли да осјете и преузму.

« од 9 »

Вјерни народ сабрао се у Пољицу како би прославили славу храма, а празнично сабрање почело је вечерњим богослужењем које је служио отац Милан, надлежни парох. За трпезом, која је услиједила по служби, уручена је захвалница, за помоћ у обнови, градоначелнику Града Требиња. На сам дан празника извршена је свечана празнична литија, при чему је служен помен упокојеним мјештанима овог краја, а затим освећено славско жито и колач.

Сабрање је настављено за трпезом, а захвалницу за нарочиту бригу о храму у Пољицу отац Милан уручио је господину Јову Марићу.

« од 68 »

Фото: Владо Ружић