Саопштење за јавност: 

 
15.12.2022.године
 
Одбор за заштиту права Срба позива Србе поријеклом из насељеног мјеста Средње општина Илијаш, који имају земљиште у катастарској општини Средње Илијаш, да се јаве на јавни оглас о излагању на јавни увид података премјера и катастарског класирања земљишта за катастарску општину Средње Илијаш.
 
Срби се требају јавити Комисији за излагање на јавни увид података о земљишту у мјесто Средње, у згради друштвеног дома, у периоду од 19.12.2022. до 17.03.2023. године, или се могу јавити канцеларијама за правну помоћ Владе Републике Српске које се налазе у Подручним јединицама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Бања Лука Бијељина Зворник Мркоњић Град Источно Сарајево и Невесиње.
 
Потребно је понијети личну карту а за малољетна лица потребно је доставити извод из матичне књиге рођених.
 
С обзиром да општина Илијаш и комисија за излагање немају податке и адресе Срба који су живјели у Средњем, потребно је да се доставе информације о тренутном пребивалишту и бројеве телефона.
 
Како је назначено у јавном огласу, неодазивање огласу повлачи законске посљедице.
 
Адресе и контакте Срби могу наћи на сајту www.srpskazemlja.org
 
У насељеном мјесту Средње ( општина Илијаш ) је 1991. године живјело већински српско становништво.
 
Укупно у Средњем (општина Илијаш) је живјело 259 Срба и 98 лица која су се 1991. године изјаснили као Југословени.
 
С обзиром да су лица која су се изјашњавали као Југословени већински били Срби, у мјесту Средње је 1991. године живјело око 320 Срба.
 
 
Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба