Овогодишња прослава светих новомученика Пребиловачких започела је у петак, 29. јула служењем акатиста новомученицима у Храму Васкрсења Христовог, те пројекцијом филма „Пребиловци – тамо и камен има ожиљак, ауторке Сање Драгићевић Бабић. Пре саме пројекције сабраном народу обратио се парох чапљински јереј Марко Гојачић речима:

Ваше Преосвештенство, часни оци, драга браћо и сестре, Христос Васкрсе! Још прошле године сам рекао да се ове речи требају увек чути у Пребиловцима, месту Голготе али месту Васкрса и радости. Пре саме пројекције узнели смо молитве и служили акатист мученицима, деци, женама и старцима који су пре 81 годину пролазили овим путем не знајући где иду и не знајући да пролазе баш поред места на коме ће се направити храм посвећен њима и њиховом Васкрсу, да пролазе поред места на којем ћемо њима узносити молитве. Овај филм је још једна молитва и упаљено кандило мученицима и сведочанство да као народ не би требали никад да заборавимо ово место, него да се трудимо да својим доласком и молитвом претворимо ово место у место Васкрса а да би се то догодило потребно је да верујемо да су лица мученика и данас овде присутна и да нас својим погледом крепе и снаже, баш као на овој фресци која се налази у цркви.

Наша Сања Драгићевић је успела да то кандило упали, те да филмом представи све оно што су мученици наши проживели али не завршавајући поруку филма на страдању него завршавајући филм Васкрсом и љубављу. Ово дело је данас присутно на многим фестивалима филма, преведено на два страна језика, са циљем да гледајући овај филм поклоници дођу и посете овај храм те да у њему осете топлину мученичких костију, топлину која треба да загреје срца наша као жижак који ће запалити још једно кандило пред иконом наших мученика.

фото: Владо Ружић