Данас је било свечано у нашем Саборном храму Преображења Господњег у Требињу.

Вишегласни хор из Бање Ковиљаче, заједно са свештеником Драганом Бајићем и ђаконом Зораном Кокановићем указали су нам част својим учешћем у Евхаристијском сабору.
 
Празник Педесетнице је била прилика да се вјерном народу представи ,,Мирослављево јеванђеље – Златно издање“. Ради се о посљедњем и најсавршенијем фототипском издању Мирослављевог јеванђеља, наше најзначајније рукописне књиге. Златно издање је рађено од 2016. до 2019. године и штампано је у  300 примјерака.
 
 
Мирослављево јеванђеље је највреднији писани споменик српског средњег вијека. Уврштен је у УНЕСКО листу ,,Памћење свијета“ као један од 120 највреднијих докумената на свијету.
 
Овај Јеванђелистар, у Саборни храм су унијели господин Вељко Топаловић, један од приређивача, и чланови Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“, Павле Ратковић и Милан Путица. Иначе поменута задужбина окупља велики број часних људи, који својим трудом и добровљним радом прикупљају и објављују архивску грађу српске културне баштине.
 
Вече раније уз већ поменуте, част нам је указала и Драгана Аћимовић, историчарка умјетности, која је успјешно представила значај овог капиталног дјела заједно са цијењеним Др. Гораном Комаром на промоцији Мирослављевог јеванђеља у Музеју Херцеговине. Сви ови људи су мали дио „обичних“ људи који својим радосним трудом доприносе цјелини наше културе и историје, при томе не тражећи похвале ни признања.
 
У име Братства Саборног храма, Јеванђеље је у храму преузео протојереј-ставрофор Александар Илић.
 
Након одслужене службе, освештано Јеванђеље је изнешено вјернима на поклоњење, и биће у нашем храму сва три дана Педестнице, након чега ће бити остављено на чување и изложено у библиотеци Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ у Граду Сунца.
 
Тако је трудом бројних добрих људи, великог срца, ова јединствена књига дошла у град Требиње, да буде доступна свима који желе да је виде и осјете љепоту и снагу Христове Ријечи у тако дивном и јединственом златном издању.