„Прилози за историју Епархије захумско-херцеговачке и приморске“

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Димитрија, Епархија захумско-херцеговачка и приморска има част да Вас позове да приложите научне и стручне радове за зборник радова „Прилози за историју Епархије захумско-херцеговачке и приморске“. Наиме, у склопу обиљежавања 800 година од оснивања епархије, планирано је објављивање петотомне монографије епархије, у којем би „Прилози за историју Епархије захумско-херцеговачке и приморске“ представљали трећи том.

Позив се односи на: историчаре, историчаре умјетности, археологе, филологе, теологе, социологе, етнологе, правнике и друге научне и стручне раднике, који су се у својим истраживањима бавили или се баве темама везаним за цркву у Херцеговини и Епархију захумско-херцеговачку и приморску Српске православне цркве.

 Полазећи од тога да је Епархија захумско-херцеговачка и приморска већ осам вијекова саставни дио живота српског народа у Херцеговини, али и Херцеговине уопште, желимо да поставимо најшири тематски оквир, у циљу да обухватимо сва питања од значаја за Епархију, Србе у Херцеговини и читаву Херцеговину, а која нису ушла у састав другог тома петокњижја, који представља историју Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

 „Прилози за историју Епархије захумско – херцеговачке и приморске“ обухватиће радове који нису раније публиковани, а сви чланци ће бити рецензирани.

Молимо Вас да пријавите тему рада до 31. децембра 2022. године, а завршене радове да пошаљете до 31. марта 2023. године на адресу: prilozizaistorijuezhip@gmail.com. 

јереј Марко Гојачић, уредник монографије
др Милан Гулић, уредник тома