Српско православно пјевачко друштво „Побратимство“ и још четири црквена хора из Републике Српске и Црне Горе одржали су концерт хорске музике пред фочанском публиком. Под слоганом „Побратимски сабор хорова“, уз домаћине су наступили и црквени хорови „Свети новомученик Станко“ из Никшића и „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ из Требиња.

Наступе мјешовитих хорова увеличали су хор Богословије Светог Петра Дабробосанског и недавно основани дјечији црквени хор „Побратимство“ из Фоче.

У једноипочасовном програму на платоу Храма Светог Саве у Фочи, чији је дио због кише изведен и под сводовима храма, публика је уживала у композицијама духовне и народне музике.

Требињски црквени хор под диригентским вођством Јоване Марић представио се композицијама Владимира Бердовића и Корнелија Станковића.

-Трудимо се да Бердовићеве композиције сачувамо од заборава. То је композитор из Дубровника требињског поријекла који је доста писао за наш хор. Прошле године прославили смо 130. годишњицу оснивања,  редовно учествујемо на богослужењима, али његујемо и концертну праксу-рекла је Марићева.

Црквени хор „Свети новомученик Станко“ из Никшића који три деценије дјелује при Саборном храму Светог Василија Острошког у овом црногорском граду, први пут је наступио у Фочи.

-Изузетно нам је драго што смо овдје, лично сам импресиониран свиме што сам видио у Фочи, нарочито овим величанственим Храмом Светог Саве. Велика је привилегија бити и наступати овдје-рекао је члан никшићког хора Зоран Павићевић.

Домаће „Побратимство“ извело је васкршње тропаре, тропар Светом Сави, псалам 102 „Благослови, душо моја, Господа“ који је компоновао руски композитор Самарин, те средњовјековну српску нумеру – Стихира Светом Стефану Дечанском и Другу руковет Стевана Стојановића Мокрањца.

-Литургијске пјесме и црквена музика су нам примарне, односно литургијско пјевање, али поред тога на репертоару се налазе и бројне свјетовне композиције од аутора као што су Стеван Стојановић Мокрањац, Корнелије Станковић, Марко Тајчевић-рекао је диригент Борислав Бјелогрлић.

Концерт духовне музике организовала је Црквена општина Фоча-нова, Храм Светог Саве уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома и уз подршку Општине Фоча.

Старјешина храма протојереј-ставрофор Душан Андрић истиче намјеру да Сабор хорова прерасте у традицију.

-Веома смо поносни што Српско православно пјевачко друштво „Побратимство“ има снагу и могућност да окупи људе и хорове, да представи у најбољем свјетлу Светосавски храм, самим тим и Фочу. Иза чланова хора је велики рад и напор који се темељи на њиховој љубави према богослужењу-рекао је Андрић, који је и предсједник Друштва.

Сабор хорова у Фочи дио је програма Мајских свечаности.

Новинар: Дејан Мандић

Извор: www.radiofoca.com