У галерији Краљице Катарине Косаче отворена је изложба фотографија под називом „Национални споменици у Босни и Херцеговини“ коју је организовала Фондације Музеј Житомислић у сарадњи са мисијом ОЕБС-а у БиХ.
 
Изложба је настала као резултат наградног конкурса за најбољу фотографију на тему националних споменика у БиХ, који је објављен крајем 2022. године. Циљ овога конкурса био је промовисање културне баштине Босне и Херцеговине и подизање свијести о значају очувања националних споменика, кроз подстицај љубитељима фотографије, било да су они аматери или професионалци, да пронађу инспирацију у богатим мотивима националних споменика БиХ. Од пристиглих 90 радова од 36 умјетника, стручни жири одабрао је 23 најбоља која чине ову изложбу, постављену првобитно у Музеју манастира Житомислић у фебруару 2023. када су додијељене и награде најбољим фотографијама.
 
Прво мјесто освојила је фотографија „Небеска слобода“, аутора Едиса Халимановића, друго „Најљепши“ Елдина Имамовића, доку су треће мјесто подијелиле фотографије „Путевима краљева“ Младена Топића и „Саборна црква“ Бориса Антеља.
 
Хор Св. Василије Тврдошки и Острошки из Требиња, под водством диригенткиње Јоване Марић, отворио је овај свечани догађај тропаром Св. Василију Тврдошком и Острошком, након кога су слиједиле композиције „Достојно јест“ Владимира Бердовића, „Тебе појем“ Станислава Биничког и „Догматик 2. гласа“ Корнелија Станковића.
 
Директор галерије краљице Катарине Косаче, Далибор Николић поздравио је уважене госте, те изразио задовољство због добре сарадње са Фондацијом Музеј Житомислић и мисијом ОЕБС-а у БиХ. Нагласио је да радови на овој изложби представљају мноштво различитости које има Босна и Херцеговина, а када су те различитости прихваћене међусобно, онда оне представљају богатство. О самој изложби, њеном настанку, идеји водиљи и теми националних споменика говорила је директорка Фондације Музеј Житомислић, Ирина Колак Мандић, док је шеф регионалне канцеларије ОЕБС-а у Мостару, Јоанис Пилиурис рекао да очување културне баштине и њена промоција доприносе већој друштвеној кохезији, међусобном разумијевању и уважавању различитости.
 
Отварање изложбе је на крају заокружено композицијама „Сјемо сјемо лики“ из Поздрава Мојсеју Путнику, Захарија Орфелина, „Шчедрик“ Николаја Леонтовича и „Линђо“ Владимира Бердовића које је извео хор Св. Василије Тврдошки и Острошки.
 
Изложба фотографија „Национални споменици у БиХ“ биће отворена у галерији краљице Катарине Косаче до 30. новембра 2023.
 
« од 30 »
 
Фото Младен Топић (Рамски Вјесник)