У Музеју Житомислић вечерас (10.5.2024.) отворена је изложба слика под називом Аскурђела, академске сликарке Јелене Глоговац Савић.
 
Отварајући изложбу, директорка Фондације Музеј Житомислић рекла је да јој је нарочито задовољство што Музеј Житомислић, који тако успјешно спаја сакралну и свјетовну умјетност, може бити домаћин једне овакве изложбе. Осврнула се на почетак сарадње са умјетницом, кроз сарадњу са Културно-спортским центром из Гацка гдје Јелена Глоговац Савић ради на креирању умјетничких садржаја, али и на први сусрет са изложбом коју је имала прилике да види у Музеју Херцеговине, и на снажни утисак коју је изложба оставила на њу, те је то био још један од мотива да се те слике коначно нађу и у Музеју Житомислић.
 
Публици се потом обратила и академска сликарка Тања Пикула која је рекла да већ дуго времена познаје Јелену Глоговац Савић и њен сликарски рад, те да је за све ово вријеме Јелена увијек остала досљедна себи, свом мотиву жене, која се, кроз сликарски процес мијењала како у форми тако и у идеји. Изложба је сликарски зрела и дубоко промишљена поставка, а Јеленина жена је богиња, митолошко биће, аскурђела или нека заборављена жена, која се савршено уклапа у ту позадину, у тај пејзаж, у плодну земљу, казала је Пикула.
 
„Јелена нам покушава самим спојем тих елемената на слици који су савршено надопуњу, испричати причу о постојању и повезаности. Кроз мали утицај традиције, својим експресионистичким рјешењима ових слика, подсјећа нас на оно што је битно, на везу и на живот. Она је успјела вечерас да нас доведе на мјесто гдје можемо да осјетимо ту јаку везу са нашим прецима, да нас уведе на мјесто гдје се осјећамо као дио природе мајке земље и да нас доведе на, како она воли да каже, сретно мјесто”, додала је Пикула.
 
У свом обраћању, умјетница, Јелена Глоговац Савић захвалила се на добродошлици и топлим ријечима домаћина и колегинице Тање Пикуле, рекавши да је заиста Музеј Житомислић њено „срећно мјесто”, амбијент у коме се осјећате и ново и старо, у коме препознајте све што је било и можете да претпоставите оно што долази, емотивно и на сваки други лијепи начин. Осврнувши се на своју изложбу, Глоговац Савић нагласила је важност тока времена на њеним сликама, важност почетка и прапочетка, казавши да ликова жена на сликама представљају све жене које су икада живјеле које су алегорија саме себе, алегорија постојања мајке природе, алегорија рађања и временске линије постајања човјека и његовог континуитета.
 
„Специјална је част бити присутна са својом изложбом у овом простору зато што је овдје присутна једна фина корелација свијетлих боја на мојим сликама које понизно кореспондирају са златом на овим ванвременским иконама, и то је опет неки лијепи временски круг и временски низ који показује да је баш требало да се изложба деси на овоме мјесту – од помињања традиције, помињања природе и прапочетака, кроз једну временску линију живота на нашим поднебљима преко времена у којима су настајале ове иконе до данас нас који смо се овдје спојили да у том уживамо.”
 
Изложба ће бити отворена до 10. јуна 2024. године.