У Седму недјељу по Пасхи – Светих Отаца, Светом Литургијом у Бијелом Пољу благословом Владике Димитрија началствовао је Владика Нектарије, викар Патријарха српског Порфирија. Владици Нектарију саслуживао је Владика Димитрије, свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и отац Ненад Калем из Котора. Литургијско сабрање својим пјевањем уљепшао је хор ”Свети Василије Тврдошки и Острошки” из Херцег Новог.

У току данашњег сабрања, Преосвећена Господа Епископи најприје су светили храм Вазнесења Господњег, затим је у новом храму принесена жртва благодарења, а потом извршен свечани литијски ход и освећење славског колача.

Након Јеванђеља, бесједио је Владика Нектарије, појаснивши садржај и поријекло празника, основе вјере Цркве, истичући да је задужбинарство чин обнављања благодати Духа Светога у себи и нагласивши да је све што човјек чини – дар Духа Светога.

По Отпусту, сабраним вјерницима обратили су се Епископ Нектарије, благословивши сабране, честитавши освећење и пренијевши поздраве и благослове Патријарха српског Порфирија, и Епископ Димитрије, захваливши се Владици Нектарију на доласку и благословима које је донио. Говорећи о Светој Служби, Владика Димитрије је нагласио да се Црква Божија простире кроз простор, те да све Литургије које се служе улазе у једну љубав Христову, у срце, милост и свјетлост Христову. Света Служба проноси сабране кроз историју и вријеме, сједињујући људе са прецима, са свима светима од памтивјека, а најзначајније – са самим Христом – који тиме постају Његови ученици. Владика се захвалио свима који су се трудили око храма, узносећи хвалу Богу за надахнуће које је довело до обновљења.

« од 86 »
Фото: Владо Ружић