На празник Светог великомученика Прокопија, Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у мјесту Раштани код Мостара, а саслуживали су игуман Данило из Манастира Житомислић, свештеници: Марко Гојачић, Дејан Грчић, Душко Којић, парох Небојша Радић и ђакон Бранислав Рајковић.

Изградња храма у Раштанима трајала је од 2017. до 2019. године, а средства за градњу обезбјеђена су прилозима вјерног народа из Раштана. Храм је посвећен Светом великомученику Прокопију, а данас је уприличено Велико освећење храма.  

Бесједећи по Јеванђељу, Владика Димитрије истакао је како се у жељи за градњом храма исказала искреност, љубав, честитост и слога парохијана, напоменувши да се пред Богом као велико јавља дјело које долази из чиста срца и чисте душе, и којем човјек приступа свим срцем и свом душом. Владика је поучио вјернике да се освећењем љубав Божија излила на овај свети храм и на све сабране, а посебно на оне који су се трудили око подизања храма. Бог Сведржитељ Духом Светим, који је свуда и све испуњава, одржава све у постојању, а благодатно се јавља праведном човјеку. Сваки човјек је позван на праведност, јер су сви људи без обзира на дарове које су примили створени за плодове благодати Светога Духа, који се пројављују кроз љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост и доброту.

По Отпусту Владика Димитрије обратио се сабраним вјерницима пожеливши да благослов Божији дође на њих, на њихове ближње и на мјесто у којем живе. Владика је објаснио да послије освећења храм не треба да буде простор изван човјековог живота, већ мјесто гдје се освећују душе и тијела и сав човјек приноси Богу. Храм као мјесто приноса Дарова и Причешћа извор је освећења за човјека и преко човјека читаве творевине.

Парохијанима се обратио и отац Небојша захваливши се за труд и бригу око изградње храма, као и припремање данашње свечаности, посебно се захваливши кумовима и парохијанима који су посветили нарочит труд, вријеме и љубав како би данашње освећење било могуће.  

фото: Владо Ружић