На празник Светих жена мироносица, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, служио је Свету Литургију у Манастиру Житомислић. Саслуживали су игуман Данило, архимандрит Лазар, свештеници: Борис Бандука, Бранимир Боровчанин и Душко Којић и ђакон Бранислав Рајковић.

Манастир Житомислић, посвећен Благовјештењу Пресвете Богородице, потиче из шеснаестог вијека, а Недеља светих жена мироносица, благословом Патријарха Германа, прославља се као друга манастирска слава у спомен на обновљење и освећење након разарања у Другом свјетском рату.

По Јеванђељу, братији и сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије честитавши празник Васкрсења и празник обнове свете обитељи. Бесједећи о смислу празника Владика је појаснио како је љубав новозавјетни начин и средство познања и откривења Божијег. То је једноставна љубав којом су украшене мироносице, које нису очекивале откривење, већ су желиле да помазањем мирисима до краја искажу своју вјерност Господу. Говорећи о симболици камена на вратима Гроба, Владика Димитрије напоменуо је како се новозавјетна логика разликује од логике овога свијета, јер гробни камен са човјековог срца одваљује љубав, вјерност и човјекова спремност да понесе крст, јер без Крста нема Васкрсења. Владика је нагласио да су мироносице примјер вјерности која се огледа у њиховом трпљењу и борби у тренутцима Господњег страдања када су се апостоли разбјежали.

Након Отпуста Владика се захвалио сабраним вјерницима што се редовно окупљају на мјесту светиње, присјетивши се вјерности и истрајности свих, а нарочито Владика Атанасија и Григорија, који су улагали труд да Манастир поново оживи и напоменувши како се осјећа благослов и својеврсна унутрашња повезаност манастирске свете обитељи и светих жена мироносица, будући да је Патријарх Герман на данашњи дан осветио обновљене конаке шездесетих година, а Патаријарх Павле осветио обновљени Манастир 2005. године.

Сабраном народу обратио се и игуман Данило честитавши празник, пожеливши да сви заједно продуже сабрање у гостопримници и обавјестивши вјерне о организованом превозу из Мостара за Требиње поводом посјете Патријарха Порфирија захумско-херцеговачкој Епархији.

фото: Владо Ружић