Са благословом Владике Димитрија, Епархија Захумско-Херцеговачка и Приморска и градска управа Града Требиња, најављују отварање дјечијег књижевног конкурса, у оквиру овогодишњег обиљежавања Дана Светог Василија у Требињу, од 9. до 12.маја 2024. године.

Отворени књижевни конкурс ће допринијети очувању предања и вриједности хришћанског богољубља и човјекољубља Светог Василија Острошког и Тврдошког у нашем народу, али и наставку традиције његовања лијепе ријечи и умјетничког израза у казаној и писаној ријечи на нашим просторима.

Ове године, дјечији књижевни конкурс отворен је за дјецу старијег основношколског и средњошколског узраста. Књижевни конкурс на тему „Стазама Светог Василија“, обухватаће радове написане у форми књижевног састава или пјесме. Конкурс ће бити отворен од 1. априла, закључно са 1. мајем 2024. године.

Планирано је да школе буду укључене у координативну подршку конкурсу, кроз пружање информација ученицима о доступном штиву које се може користити за писање радова и иницијални одабир књижевних радова који ће бити послани на конкурс.  Конкурсне радове и податке слати на сљедећу имејл адресу: stazamasvetogvasilijakonkurs@gmail.com.

Конкурсне радове би требало послати у ворд документу, уз обавезно наведене сљедеће податке:

– име и презиме ученика,

– разред и одјељење,

– школа,

– предметни наставник српског језика и књижевности,

– име, презиме и контакт телефон родитеља или старатеља.

Радови са потпуним подацима за пријаву могу бити прихваћени на конкурс.

Конкурсни жири ће именовати добитнике прве, друге и треће награде у двије конкурсне категорије, старије основношколске и средњошколске категорије. За сва три побједничка мјеста у обе категорије предвиђене су новчане награде. Сви учесници конкурса добиће дипломе.

Резултати конкурса биће објављени 11. маја 2024. године путем јавних гласила Епархије ЗХиП и Града Требиња. Свечано именовање победника и уручење награда планирано је 12. маја, послије Свете Архијерејске Литургије у храму Светог Василија Тврдошког и Острошког, у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија.

Са радошћу позивамо заинтересоване ученике и професоре да својим учешћем у конкурсу увеличају празничне дане Светог Василија Тврдошког и Острошког у Требињу.