У уторак, 29. августа 2023. године, у манастиру Добрићево одржано је дружење ученика, полазника љетне школе манастира. На дружење су били позвани Епископ Захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, начелник одјељења за културу гђа Слађана Скочајић, као и вјерочитељице Неда Гудељ и Ивана Хрњез, чији су ученици похађали школу.

Љетна школа се одвијала у периоду од 4. јула до 29. августа, а састојала се од двије врсте радионица: часова сликања на стаклу и часова грчког језика.  Полазници школе били су ученици Гимназије „Јован Дучић“ и Центра средњих школа из Требиња.

Уторком и четвртком су се одржавали часови грчког језика, а током 16 одржаних часова, ученици су успјешно савладали основе грчког језика: читање, писање, дијелове граматике, као и базичну комуникацију.

Радионица сликања се одвијала сриједом, а ученици су током протеклих часова имали прилику да науче технику сликања на стакленим површинама, користећи транспарентне боје и контур пасте. Радило се на равним површинама, али и на чашама, флашама, бокалима итд..

Замисао манастира је била да поменута школа буде бесплатна, па се тако манастир са своје стране потрудио да обезбиједи све потребне услове за њен рад, укључујући намјештај, боје и остали сликарски прибор, књиге, као и сав остали потребан материјал.

Захваљујући разумијевању госпође Скочајић, одобрена су и средства од стране Града Требиња, којим су покривени трошкови превоза ученика од Требиња до манастира и назад. Игуманија Текла је овом приликом захвалила госпођи Скочајић на разумијевању и подршци коју је Град показао манастиру, да би се ова замисао до краја реализовала.

Ученици су јуче изложили око 30 својих завршених радова, па су тако Епископ Димитрије и остали позвани гости имали прилику да их погледају и да се додатно упознају са радом школе, након чега је Игуманија Текла позвала ученике и све присутне да се послуже.

Присутни су били задивљени радовима ученика и похвалили су их за њихове идеје, одабир цртежа и боја, нагласивши да су остварили велики успјех створивши толики број радова за тако кратко вријеме. На радост ученика, договорена је и изложба која треба у скоријој будућности да се организује.

Ученици су изразили задовољство што су били полазници ове школе и исказали дубоку захвалност на прилици не само за дружење и нова познанства, него и на могућности да науче нешто ново и корисно, и да пронађу креативност у себи.

На крају дружења, Епископ Димитрије је подијелио ученицима иконе Светог Василија на успомену на похађање љетне школе манастира Добрићева, и благословио их пожеливши им срећан почетак нове школске године.

Епископ је у непосредном разговору поучио присутну дјецу о темама које младе људе највише интересују, као што су: љубав, пријатељство, искреност, као и  праштање у контексту Јеванђеља, Цркве и живота у Христу.

« од 23 »