Јерусалим, 19. октобар 2023. године

Јерусалимска православна патријаршија изражава најоштрију осуду израелског ваздушног удара који је погодио њен црквени комплекс у граду Гази.

Патријаршија наглашава да гађање цркава и њихових институција, уз склоништа која пружају за заштиту невиних грађана, посебно деце и жена који су изгубили домове услед израелских ваздушних напада на стамбена насеља у протеклих тринаест дана, представља ратни злочин који се не може игнорисати.

Упркос евидентном гађању објеката и склоништа Јерусалимске православне патријаршије и других цркава – укључујући Епископску цркву Јерусалимске болнице, друге школе и друштвене установе – Патријаршија, заједно са осталим црквама, остаје посвећена испуњавању својих верских и моралних дужности у пружању помоћи, подршке и уточишта онима којима је потребна, усред континуираних захтева Израела да се евакуишу ове институције цивила и притисака који се врше на цркве у том погледу.

Патријаршија истиче да неће одустати од своје верске и хуманитарне дужности, укорењене у хришћанским вредностима, да обезбеди све што је неопходно и у време рата и мира.

Извор: Јерусалимска патријаршија

Повезане вијести: https://eparhija-zahumskohercegovacka.org/patrijarsi-i-poglavari-crkava-u-jerusalimu-okoncati-nasilje-i-uspostaviti-pravedni-i-trajni-mir-u-svetoj-zemlji/