„Васкрс манастира Житомислић“ приказан је кроз двадесетак одабраних фотографија у Центру за културу на Жабљаку и то 19.08. на велики празник Преображења Господњег, Крсну славу општине Жабљак и славу преображенског храма у овом мјесту, које са правом називају кровом Црне Горе.

Отварању изложбе, које је уприличено је у предвечерје празника, 18.08., након вечерњег богослужења у Центру за културу Жабљак, присуствовао је значајан број вјерника и мјештана.

Изложбу су отворили гђа Јована Павловић, директорка Центра за културу и Милош Ненезић из Секретаријата за културу општине Никшић, док је о самој изложби и Васкрсу Житомислића говорио архимандрит Лазар (Лазаревић) сабрат манастира.

Директорка Павловић је истакла да јој је ово први догађај који организује од преузимања дужности, те да „јој је част што је то баш једна оваква изложба која симболизује једну обнову, храброст и истрајност, све оно што манастир Житомислић и јесте за наш народ у долини Неретве, а мислим да баш то и јесте оно што треба да нас води кроз рад и живот, да будемо истрајни да се увијек обнављамо“

Милош Ненезић се осврнуо на досадашњу интензивну и плодоносну сарадњу општине Никшић и Фондације Музеј Житомислић, те истакнуо да је „вечерашњи догађај дио те сарадње, а све у складу са Меморандумом о сарадњи који су наше двије институције потписале у мјесецу јануару“.

На крају званичног дијела вечери, отац Лазар говорио је о страдањима и поновним обновама манастира Житомсилића, јединог „западног“ православног манастира у Херцеговини који се одржао до данас, те о раду музејске Фондације.

Наше гостовање на Жабљаку завршили смо на сам празник Преображења, гдје је архимандрит Лазар заједно са епископима Будмљанско-Никшићким и Рашко-призренским, те многобројним свештенством и монаштвом саслуживао Свету Архијерејску Литургију, након које смо се заједно са вјерним народом Жабљака и околине сабрали у литији кроз градске улице.

Посебна нам је част што је нашу изложбу погледао и Његово преосвештенство владика Рашко-Призренски г. Теодосије.

„Васкрс манастира Житомислић“ заинтересовани посјетиоци моћи ће погледати у Центру за културу Жабљак од 19.08 до 05.09. у периоду од 07 до 15 часова.

                                                                                                                                                      Марко Булајић

Фондација Музеј Житомислић

« од 13 »