Изложба фотографија под називом „Васкрс манастира Житомислић” у организацији Фондације Музеј Житомислић, остварила је своје пето гостовање. Постављена први пут 25.6.2022. у  Музеју манастира Житомислић, након гостовања у Невесињу, Гацку , Требињу, и Никшићу, изложба је овога пута отворена у Музеју града Зенице, 25.4.2023. у оквиру 26. Међународне културне манифестације „Зеничко прољеће” која се одржава од 24.4. до 23.5.2023. године.

Ово је било прво представљање Фондације Музеј Житомислић у Зеници, а том приликом су се посјетиоци, кроз фотографску ретроспективу и излагања игумана Данила и Ирине Колак Мандић, упознали са историјом манастира Житомислић и радом Фондације Музеј Житомислић.

Традиционално годишње признање „Зеничка повеља мира” додијељена је 2020. године архимандриту Данилу Павловићу, игуману манастира Житомислић. Признање игуману Данилу је додјељено за допринос и подршку међурелигијском дијалогу у БиХ, а додјељују га традиционалне вјерске заједнице и цркве града Зенице. Због околности Цовид пандемије 2020. године није било могуће да се уприличи уручење, те је боравак игумана Данила у Зеници искориштен је да се повеља сада свечано уручи.

« од 5 »