На Васкрс 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ Захумско – Херцеговачки и Приморски господин Димитрије служио је Пасхално јутрење и Литургију у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, уз саслужење братства овог храма.

Пасхално богослужење почело је пред зору трократним литијским опходом око храма, а током данашњег сабрања прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија и Васкршње слово Светог Јована Златоустог.

Након прочитаног јеванђељског одјељка, Владика Димитрије је пожелио да сви сабрани приме Христа у срце – да приме Спаситеља као нови живот, као ново и вјечно биће, као савршено и ново стварање. Владика је поучио да јеванђељски одјељак из Јовановог Јеванђеља подсјећа човјека на прве стихове Библије и стварање човјека, а Христос долази да тог посусталог човјека новоствори. И зато је морао умријети на крсту и васкрснути. Тим крстом, из којег исијава радост, означени су сви хришћани, и они носе радост свијету само док носе и крст Христов. Владика је нагласио да крст носити значи љубити Христа и заповјести Његове држати.

По Отпусту Владика, са свештеницима, вјернима је дијелио обојена и украшена јаја, а сабрање је настављено за трпезом љубави.

« од 90 »

Фото: Владо Ружић

« од 12 »

Фото и видео: Данко Карић