На празник Обрезања Господа Исуса Христа Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у коњичком храму Светог Василија, гдје се Свети Василије Велики прославља као храмовна слава. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници: Душко Којић, Бранимир Боровчанин, Небојша Радић, нови парох коњички, јереј Игор Мастиловић и ђакон Дејан Ивановић.

Бесједећи по Јеванђељу Владика је нагласио да је Христовим рођењем почело ново стварање Божије. Друго стварање, доласком Христовим у свијет, увелико превазилази прво у коме је Бог људима дао биће, учинивши их душом живом. У другом стварању, Господ и Спаситељ својим Рођењем, проповјеђу и чудима, својим Крстом, смрћу и Васкрсењем људима је дао вјечно биће и вјечни живот. Рођење Христово показало се као прекретница која је подијелила вријеме на стару и нову еру. Добровољним обрезањем Господ је испунио старозавјетни закон и увео нови у којем људи не обрезују своје тијело, него душу, срце, ум и савјест љубављу, милошћу и благодаћу Божијом. Говорећи о Светом Василију, Владика Димитрије присјетио се ријечи Аве Јустина када је појашњавајући значај и величину светитеља рекао да га је Бог дао да стоји као својеврсна капија кроз коју црква Божија улази у Нову Годину. Молитве службе коју је саставио примјетно су дуже, будући да светитељ није заборавио поменути никога и ништа: и људе, и сирочад, и дјецу, и сва жива створења и читав свијет. Будући пастиром цркве, теологом, писцем канона устројства Цркве и правила за устројство монашког живота показао се способним да све то у себи испуни, потпуно се поистовјећујући са Спаситељем који је дошао у свијет. Владика је појаснио да светитељи Божији нису били надљуди, него Бог даје благодати по мјери вјере коју човјек покаже у малом, а Свети Василије је од почетка свог живота био вјерни слуга Божији, који је у маломе вјеран.

Честитавши славу сабраним коњичанима и њиховим гостима, Владика Димитрије упознао је црквену заједницу са новим парохом, хвалећи њихову од давних времена чувену црквеност и пожеливши да с љубављу дочекају новог служитеља.

Фото: Марко Вучинић