Тридесете недјеље по Духовима – празник Отаца, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Господњег у Невесињу. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници: Младен Чалија, Славко Лаловић, Александар Црногорац и ђакон Дејан Ивановић.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије нагласио је како сав црквени живот и све што чини вјеру хришћана потврђује да је живи и истинити Бог с људима. Господ је својим рођењем, примјером и заповијестима сачуваним у Јеванђељу показао какав је истинити Бог, а истовремено какав треба да буде истинити човјек. Уочи Рођења Христовог црква прославља сродство човјека са живим Богом. Родослов Христов показује да су сви призвани и да је Божија љубав отворена за све народе. Призвани су сви без обзира на гријех, јер постоји покајање, црква Божија и вјера, која може да промјени човјеков гријех. Човјек је позван да буде озбиљан и одговоран, да има живу и истиниту вјеру – да слично праоцима и светитељима посједује вјеру која је прије доласка Спаситеља осликавала љубав Божију.

Након Отпуста Владика Димитрије је подсјетио да човјек увијек, а нарочито у данима пред Божић, треба да усмјери све своје биће ка сусрету са Христом како би се преобразио и постао нови човјек.

« од 65 »

Фото: Младен Вујадиновић