Двадесет четврте недјеље по Духовима, на празник Светог апостола Филипа, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеник Душко Којић и ђакон Дејан Ивановић.

Благословом Владике Димитрија, јеванђељском бесједом обратио се отац Душко, најприје подсјетивши сабране вјернике на прочитане јеванђељске перикопе, а затим појаснивши догађаје у којима су људи вјером исцијељени. Вјера, коју свједоче крвоточива жена и старјешина синагоге, примјер је вјере којом се спасава по ријечима Христовим. Такву вјеру потребно је оживјети на уласку у радост Божићног поста, а она није ограничена ни временом у којем човјек живи, нити животним условима у којима се човјек налази. Отац Душко је подсјетио на ријечи Светог Симеона Новог Богослова, наглашавајући како управо данашње Јеванђеље свједочи да је савремени човјек једнако позван, као и људи светоотачких времена, да имајући вјере неустрашиво хита у сусрет Христу.

Бесједећи по Отпусту, Владика Димитрије присјетио се догађаја из живота апостола Филипа, када се крстио властелин етиопске царице, који је, будући богат, осјећао потребу за духовним богатством, за вјечним животом. Да би Господ извршио чудо, потребно је да човјек своје срце спреми како би учињено чудо произвело вјеру и подстакло преобраћење човјека. Спремајући своје срце за Господа, човјек је позван да чита Свето Писмо, да се моли и да се труди да буде пажљив према људима, гледајући на потребе другог и на потребе Спаситеља, јер Он, ништа не захтијевајући, тражи човјека како би му даровао живот вјечни. Вјера је ново чуло које твори заједницу са Богом, када човјек повјерује у Бога, Бог на човјекову душу, савјест и вољу полаже своју Силу како би човјек живио у заједници са Богом.

Фото: Марко Вучинић