Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Град Требиње организују Дане Светог Василија, који ће ове године на простору Требиња и Херцеговине бити приређени од четвртка, 11. маја, до недјеље, 14. маја. Обиљежавање Дана Светог Василија, као својеврсне манифестације четири световасилијевске епископије Српске православне цркве, које нарочито чувају спомен на овог светитеља: Црногорско-приморске, Захумско-херцеговачке и приморске, Милешевске и Будимљанско-никшићке, отпочело је прошле године, поводом прославе 350 година од престављења Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца.
 
Током овогодишња четири програмска дана, богослужбени, културно-умјетнички и едукативни садржаји ове манифестације, поред самог градског подручја Града Требиња, биће приређени и на мјестима од нарочитог значаја у животу Светог Василија, то јест у Мркоњићима, Завали и Тврдошу. А, уз свештенство, монаштво и вјерни народ Епархије захумско-херцеговачке и приморске, те Градске управе Града Требиња, а посебно Одјељења за културу, при организацији и реализацији овог догађаја посебан допринос дају: Манастир Светог Василија у Мркоњићима, Манастир Завала, Манастир Тврдош, Братство Саборног храма Светог Преображења Господњег у Требињу, Хор Светог Василија Тврдошког и Острошког при овом Храму, Хор ЈУ Музичке школе Требиње из Требиња, ЈУ Основна школа Свети Василије Острошки и Тврдошки Требиње, са учитељима, вејроучитељима и ученицима из Херцеговине, Културни центар Требиње, те КУД Алат из Требиња, КУД Херцеговина из Петровог Поља, АНИ Јован Дучућ Требиње, Пјевачка група На камену камен, Пјевачка група Јасен, Пјевачка група Љубињски звуци, и као селектор пјесама и игара из Херцеговине, етномузиколог Павле Паовица.
 
Уз детаљан програм овогодишњег издања Дана Светог Василија, који достављамо, овим путем и поводом, организатори позивају све заинтересоване медије на конференцију за медије, која је заказана за сриједу, 10. мај текуће године, од 10.00 часова, у малој сали Градске управе Града Требиња, на којој ће се обратити и манифестацију представити и најавити Начелница Одјељења за културу Града Требиња, госпођа Слађана Скочајић и Представник за културу и медије Епископије захумско-херцеговачке и приморске, ђакон Бранислав Рајковић, са сарадницима.
 
Добро дошли!
 
Епархија захумско-херцеговачка и приморска
Град Требиње