У суботу 24.12.2022 манастир у Житомислићу био је домаћин ученицима Просвјетине школе српског језика, историје и културе из Мостара.

Будући да је ово посљедњи дан наставе у првом полугодишту за ђаке ове допунске школе, Музеј манастира Житомислић заједно са наставним особљем Просвјетине школе одлучио је да наставу измјести из учионица у једно несвакидашње окружење, које манастирски комплекс несумњиво пружа.

Педесетак ученика свих разреда основне и  средње школе наставу је кроз три предмета, и то српски језик, историја и култура, пратило у просторијама манастирске цркве, гостопримнице и музеја, а наставне цјелине биле су тематски прилагођене историјату манастира Благовјештења Пресвете Богородице у Житомислићу, те значајном културном наслијеђу које се везује за овај херцеговачки манастир.

Паузе између часова искориштене су за уживање на отвореном у предивној атмосфери манастирске порте. За крај особље Музеја Житомислић са братством манастира приредило је пригодну радионицу на тему надолазећих божићних празника. О Божићу и Божићним жељама ученицима је говорио игуман манастира Данило (Павловић).

Старјешина Саборне цркве у Мостару и директор Просвјетине школе отац  Душко Којић на крају је ученицима обећао да ће ово у будуће постати стална пракса, сваке године, посљедњег дана у полугодишту настава ће се на кратко преселити у Житомислић.

Симболичан је ово начин да Житомислић, након педесетак година паузе и гашења школе која је постојала у оквиру манастира, поново прими ђаке и подучава нове нараштаје.

Марко Булајић
Музеј Житомислић