Уз сагласност родитеља и Директора Школе Црквена општина Билећа организовала је тродневно путовање за волонтере, матуранте билећке Гимназије. Ђаци скоро годину дана помажу при сређивању архивске грађе Црквене општине у Билећи, како би подаци сачувани на хартији постали доступни у електронском формату.

Током протекла три дана матуранти су имали прилику да бораве у Бања Луци и околини. У Бања Луци су посјетили Храм Христа Спаса,  Саборну цркву Свете Тројице, гдје су похрањене мошти Светог Платона и Ферхадију, у Мостару Саборну цркву Свете Тројице и Епархијски двор, у Козарској Дубици цркву Светих апостола Петра и Павла и Спомен-подручје Доња Градина.

Приликом планирања путовања било је неопходно обратити пажњу на потребе и интересовања младих људи, који су поред наставних активности имали прилику да одмарају на водопадима Пливе, посјете стари град Стефана Томашевића, одгледају представу ”Наши дани” и упознају студенте и њихове предаваче, али  и забавни дио студенског живота.

Будући да је путовање требало да послужи као опипљив израз захвалности за уложени труд и добру вољу, ђаци нису морали да брину о трошковима пута. Препознајући племенитост билећких матураната Епархија ЗХиП, многе Црквене општине, манастири и други донатори потрудили су се да ђаци и њихови родитељи не буду оптерећени финасијском страном реализовања пута.  

Извор: ЦО Билећа