На празник Благовијести прослављена је слава манастира Житомислић. У навечерје празника служено је велико вечерње са петохљебницом. Вечерње је служио архимандрит Лазар Лазаревић уз саслужење јеромонаха Амвросија из манаситра Крке и јеромонаха Теофила из манастира Тврдош.

На дан празника служена је Света Литургија којом је началствовао јеромонах Амвросије уз саслужење свешстенства и свештеномонаштва наше Епископије. Отац Амвросије пренио је поздраве и благослове епископа Далматинског Никодима и игумана манастира Крка оца Севастијана. Након прочитаног јеванђеља присутном народу обратио се отац Душко Којић који је нагласио да је празник Благовијести увод у спасење јер нам се објављује блага вијест да ће Марија родити Спаситеља. Отац Душко нагласио је да нам празник Благовијести увијек долази у посту, те да и то доноси поуку хришћанима а то је да је радост важна колико и сам пост јер нам архангел Гаврило јавља и доноси ту вијест уз ријечи „Радуј се“

Послије ломљења славског колача госте и присутни народ поздравио је игуман Данило нагласивши да је ово година када се обиљежава 30 година од рушења и 20 година од почетка обнове манастира Житомислић те да је сјећање на те догађаје важно и потребно достојно обиљежити.

Својим присуством славу манастира увеличали су бројни званичници. Између осталих били су присутни; госпођа Сњежана Новаковић-Бурсаћ, посланик у парламенту БиХ, Лука Петровић, директор Електропривреде РС, начелник општине Невесиње господин Миленко Авадаловић, Велибор Миливојевић, замјеник предсједника вијећа града Мостара, те представници оружаних снага Босне и Херцеговине.

У наставку прославе у музеју манастира Житомислић отворена је изложба фотографија из живота владике Атанасија „Твоје од твојих“. Приређивач ове изложбе је отац Теофил, сабрат манастира Тврдош који је уз игумана житомислићког Данила отворио изложбу и појаснио значај и важност ове поставке.

Након отварања изложбе приређено је пригодно послужење за све присутне и тако је настављена прослава празника и славе манастира.

текст: Милош Јањић
фото: Марко Вучинић