На Бадње вече, у Саборном храму у Требињу, служено је Велико повечерје са петохљебницом којим je предстојао Владика Димитрије, уз саслужење братства Храма Преображења Господњег.

Након Повечерја, услиједио је литијски ход са бадњацима до Трга слободе, гдје су бадњаци положени на ватру. По налагању бадњака, услиједио је умјетнички програм у којем су чланице црквеног хора ”Света Анастасија Српска” почаствовале суграђане најљепшим божићним пјесмама.

Обраћајући се вјерницима сабраним на Тргу слободе, Владика Димитрије честитао је Бадње вече, истичући како хришћани — услијед неисказивости чуда Оваплоћења — Спаситеља украшавају многим именима, међу којима је Благовољење Божије још једно од имена којим се исказује поштовање Спаситељу. Он, који је Духом Светим од Марије Дјеве дошао у свијет да га спаси и преобрази, Он је Очево Благовољење. Ријечи ”Христос је међу нама” управо истичу да је Благовољење Божије међу људима, тј. да је добра воља међу људима. Владика је пожелио да Бог подари људима способност достојног поклоњења Спаситељу — кроз поштовање — животом по Божијим заповијестима. Када људи живе по Јеванђељским заповијестима — онда је Христос међу њима — и они, у души, срцу, савјести и вољи својој имају Спаситеља, који се изнова рађа. Човјек непрестано долази у цркву, јер ту има опит Рођења Спаситељевог, Његових ријечи и дјела, доживљавајући у Духу Светом све догађаје Спасења као своје, причешћујући се Даровима који су постали истински живот за оне који живе истинским јеванђељским животом.

Фото: Владо Ружић