Храм у Пребиловцима освећен је 2015. године, а у крипти храма положено је седам ковчега са костима Пребиловачких мученика, које је Српска Православна Црква уврстила у каноне светих. На Васкрсни понедељак Владика Димитрије служио је Свету Литургију у храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, а саслуживали су домаћин јереј Марко Гојачић , житомислићки игуман Данило, тврдошки јеромонаси Антоније и Теофил, завалски јеромонах Марко, данићки јеромонах Павле, свештеници Никола Јанковић, Миодраг Вртикапа, Дејан Грчић, Душко Којић, Небојша Радић и ђакони Бранислав Рајковић и Александар Црногорац.

Бесједећи након јеванђеља отац Марко нагласио је да као што Голгота од мјеста страдања постаје мјесто Васкрсења, тако су и Пребиловци од страдалног мјеста постали благословено мјесто, гдје се прославља Христова побједа на Крсту.

Звучни запис бесједе:

Пребиловачки крст, који је Епископу захумско-херцеговачком и приморском господину Димитрију недавно предао Бискуп мостарско-дувањски и апостолски управитељ требињско-мркански, монсињор Петар Палић, данас је враћен у Пребиловце.

фото: Владо Ружић