На дан Сабора светих дванаест апостола – Павловдан Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Опличићима у близини Чапљине, а саслуживали су свештеници: парох Бранимир Боровчанин, Ратко Зубац, Небојша Радић, Александар Гајић и Дејан Грчић.

Храм у Опличићима , посвећен је празнику Покрова Пресвете Богородице, а на Павловдан се по обичају велики број вјерника сабире на Службу, након чега услиједи народни Сабор. Изградња новог храма ближи се крају, а данас су освећена нова звона за храм.

По благослову Владике Димитрија по Јеванђељу бесједио је отац Ратко појаснивши да је кроз догађај на путу за Дамаска Савле, гонитељ Хришћана, преображен у једног од највећих апостола и у највећег благовјесника Јеванђеља Христовог. Та блага вијест дотакла је и срца људи који данас обнављају храм у Опличићима, као и срца њихових предака који су то мјесто одабрали за подизање првог храма.

По Отпусту Владика Димитрије  честитао је празник свим сабраним вјерницима и благословио њихов труд и вољу којима граде храм, изразивши наду да ће се потомци молити у обновљеном храму и да ће та дјеца благодаћу Божијом израсти у људе чија ће срца и душе бити отворене за Господа. Владика је подсјетио на ријечи апостола Павла да је Господ Исус Христос увијек исти и да одувијек једнако сабире своје вјерне, а сваки човјек је позван да се посвети добру и саобрази лику Спаситеља, покајавши се и старајући се да се не враћа у предпреображењско стање.

Прије трпезе отац Бранимир се захвалио Преосвећеном Владици на доласку, а затим похвалио труд мјештана и гостију који улажу у обнову храма, нарочито се захваливши дародавцима звона.

фото: Владо Ружић