У Парохијском дому у Билећи представљена је књига „Шематизам Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске“.

„Ово капитално дјело изашло је уз благослов Његовог преосвештенства владике Димитрија који је истакао да иза овог чудног и можда помало анахроног израза шематизам крије се један фактографски пресјек живога живота наше Епархије.“ – истакао је у уводној ријечи свештеник Данило Боро.

„Благодарност је велика и владики Григорију јер је ово била његова идеја да се изда једна петотомна монографија ЕЗХиП. Први том је овај Шематизам, планирана је и Историја, Прилози за историју, Библиографија и Лексикон.Ово је једно саборно дјело свештеника, монаха, вјероучитеља и свих епархијских службеника наше епархије, и више од тога цијелог тима стручњака из различитих области.У његовом писању учествовала су 52 аутора“, рекао је Данило Боро.

Вјероучитељ Срђан Милошевић био је задужен да пише о хоровима и пјевницама наше епархије.

„Мој лични утисак је да је новообјављени Шематизам једно изузетно дјело широких размјера које ће засигурно постати непроцјењив темељ и полазиште будућим истраживањима на овом пољу покољењима која долазе.Оно што је овдје сабрано упоредићу са слатким медом који је сакупљен са цвјетова широм читавог нашег херцеговачког шара а дато да се са њим наслађују садашње и будуће генерације и нараштаји. Велики број података које налазимо у овом шематизму је тако удјенуто да бива веома лако за читање и прегледно за око, а све опет обогаћено веома вриједним фотографијама тако да њено читање нимало не замара читаоца него напротив бива занимљиво“, рекао је Срђан Милошевић.

Професор и директор Народне библиотеке Србије, Владимир Пиштало рекао је да је ово једна од књига која ће одговорити на многа питања везана за нашу историју од Котроманића па до обнављања Тврдоша и цркве у Мостару.

„Читао сам ову књигу са великом пажњом и гледао сам цркве и манастире од којих многе и лично знам, као и људе и свештенике на шта сам посебно поносан. Осјетио сам се неком врстом свједока историје и свега онога што се догодило у Херцеговини. Шематизам нам даје читав пресјек нашега живота у задњих 800 година до данас и слику тога што бих ја назвао духовном обновом у Херцеговини. Захваљујући Радивоју Круљу све то имамо на једном мјесту“,рекао је Владимир Пиштало, професор и директор Народне библиотеке Србије.

Протојереј ставрофор Радивоје Круљ рекао је да је велико  задовољство што смо ноћас имали прилику да чујемо једног од највећих живих српских писаца Владимира Пиштала који је поред Шематизма говорио и о њему који је и сам само био уредник овог дјела и све податке, фотографије и текстове објединио на једно мјесто.

„Портрудили смо се да ово не буде класични шематизам као што је био са вријеме Аустроугарске и раније када су вјерске заједнице биле дио државне администрације и водиле податке о рођеним, умрлим, вјенчаним, броју становника итд. Последњи опсежан шематизам наше Епархије изашао је 1928. године. Контактирали смо све релевантне институције од Земаљског музеја у Сарајеву, Српске Академије наука и умјетности до Партријаршијског архива у Београду да бисмо у другом дијелу монографије сабрали свих петнаест шематизама наше епархије.

Сигурно имамо и много пропуста зато вас молимо да све оно што уочите да није добро урађено нама напишете да бисмо за следеће изање припремили рубрику исправке“, додао је Круљ.

Током вечери публика је уживала у пјесмама етно групе ‘Василисе“ из Билеће.

Извор:Радио Билећа