На празник Успења Пресвете Богородице, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у манастиру Тврдош, гдје Велику Госпојину прослављају као манастирску славу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско – херцеговачке и приморске, као и многи гости из различитих епархија СПЦ.

Празнично сабрање почело је Вечерњим богослужењем уочи празника којим је предстојао Владика Димитрије. Обраћајући се братству манастира и гостима, Владика Димитрије честитао је славу најприје братсву а и свим гостима, рекавши да je мајка Божија увијек близу човјековој души, срцу и уснама. Када наступе тешкоће, човјек је позван да се обрати Мајци Божијој да просвијетли разум, срце и језик, да исправи дјела, да намјере управи на прави пут и да човјека приведе Царству њеног Сина.

« од 20 »

Фото: Мира Пелкић 

Благословом Владике Димитрија, након Јеванђеља, бесједио је отац Михајло, игуман манастира Светих Архангела код Призрена.

 

Бесједећи након Литургије Владика Димитрије захвалио се домаћим и гостима на труду окупљања у Тврдошу, у којем су се многи од окупљених, монаси и парохијани, родили поукама Владике Атанасија, послушањем игуману Сави, а највише молитвама Мајци Божијој, која је нова Ева. Подсјећајући на ријечи Отаца, Владика је истакао да је Мајка Божија поставши нова Ева, постала мајка самога Живота – мајка Христова и на тај начин она је слика Цркве. У цркви се човјек крштењем рађа за нови живот, за благодатни живот а слика Цркве Божије у Херцеговини је манастир Тврдош.

Послије Владике сабранима се обратио игуман Сава упутивши ријечи добродошлице гостима и захвалности домаћима и сабраћи, а нарочито онима који непримјетно долазе и украшавају свету обитељ. По позиву игумана и гостопримству манастирског братства, сабрање је прерасло у трпезу љубави.

« од 22 »

Фото: Давид Вучуревић

« од 45 »

Фото: Мира Пелкић