У другу недјељу по Духовима, на празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом на темељима храма у изградњи. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.

Током данашњег сабрања, освећени су темељи храма, након чега је, по Причешћу, свечана празнична литија прошла портом храма, а затим је извршено и освећење славског колача и жита.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије говорио је о предивном Пророку Божијем, Претечи и Крститељу Господњем, који је вододјелница Старог и Новог Завјета, он је представник свих старозавјетних пророка, који су, не видећи Господа, проповиједали о Њему. Светог Јована Господ је удостојио да својим очима види Спаситеља, он је и пророк и први апостол, јер Га је видио и први указао на Њега као на јединог Спаситеља, Исцјелитеља, Чудотворца и јединог Човјекољупца који је дошао у свијет да преобрази човјека и да му покаже за шта га је Бог створио. Човјек је створен за вјечни живот и зато је веома важно да људи пазе једни на друге, јер су се срели привремено како би се тај однос продужио у вијекове.

По Отпусту, Владика Димитрије пожелио је да благослов Божији дође на све сабране и њихове ближње, да тај благослов дође и отвори срца, душе, савјест и вољу, како би она примила Спаситеља.

« од 52 »

Фото: Владо Ружић