На празник Светих Кирила и Методија, просветитеља словенских, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Храму Светих Кирила и Методија у Оџаку, код Невесиња. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије поучио је да Црква данас прославља светитеље који су описменили словенски народ дајући писмо, али прије свега, преводећи Јеванђеље – тако су словенске народе сусрели са живим Богом. По Васкрсењу и Вазнесењу, Господ је Духом Светим оснажио апостоле и послао да проповиједају цијелом свијету, а уронивши у то живо предање, Свети Кирило и Методије су усмјерили живу ријеку живога живота на све словенске народе, дајући им слова и ријечи којима могу читати Јеванђеље и примјењивати га у животу. Говорећи о дјелу које су света браћа започели, а продужили светитељи попут Светог Саве, Василија и Николаја, Владика је нагласио да трајно остаје само оно што је утемељено на Јеванђељу, а Србима и словенским народима Бог је дао прилику да се учлане у Цркву Божију и да оно што чине на земљи одјекује на небесима.

По отпусту, Владика је нагласио да је вријеме које човјек има на земљи драгоцјено и потребно је испуњавати га свјетлошћу, љубављу и милошћу. Иако човјек не зна колико му остаје времена, сваки човјек зна да је срце истински радосно тек када спозна живога Бога.

« од 77 »

Фото: Владо Ружић